2017-11-20 | Sportcentrum VU wint Architectuurprijs Amstelveen 2017

Donderdag 16 november werd de Architectuurprijs Amstelveen 2017 uitgereikt.  Het sportcentrum VU Uilenstede werd door de vakjury gekozen als winnaar in de categorie Utiliteitsbouw. 

"Deze uitbreiding van het oude VU Sportcentrum op de campus van Uilenstede, blinkt uit in architectonische virtuositeit. Qua detaillering leunt het op de Miesiaanse traditie van ‘less is more’, waarbij de universiteitsgebouwen op bijvoorbeeld de IIT Campus in Chicago het voorbeeld zijn. Uit deze detaillering blijkt het vakmanschap van de ontwerpers. De sculpturaliteit en de vlakverdeling tussen de gesloten en open delen geven dit gebouw een bijna museale uitstraling. De bijna onzichtbare aansluiting op het bestaande gebouw, de heldere lay-out en de verfijnde detaillering dragen bij aan de totale uitstraling: de gebruikte baksteen verankert het gebouw op de campus, terwijl de afwisseling met grote raampartijen en stalen gevelbekleding het een eigentijdse uitstraling geven. De architectonische kwaliteit beperkt zich niet tot het exterieur en de situering op de campus, maar zijn ook duidelijk aanwezig in het interieur. Ook hier lopen bestaande gebouw en uitbreiding welhaast ongemerkt in elkaar over. Op voorspraak van de ontwerpers zijn in het bestaande gebouw oude smalle gangen verbreed tot corridors, die het gebruik niet alleen veraangenamen, maar ook de gebruikers de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten. Ondertussen is daardoor een heldere routing door het gebouw bewerkstelligt, die de verschillende onderdelen tot eenheid smeed. De ruimtelijke verhoudingen van alle ruimtes en van het geheel, de lichttoetreding, de mogelijkheid tot contact tussen de verschillende ruimten en de omgeving, de kleurkeuze, de verlichting en de bewegwijzering geven blijk van een consistente hoge kwaliteit." aldus de vakjury. 

Bekijk het project


Terug Terug
Vorige Vorig nieuwsitem Volgend nieuwsitem Volgende